Verdikte nagels

Last van verdikte nagels? Dit is een veelvoorkomend kenmerk van een schimmelnagel.

Veel mensen beschouwen een verdikte nagel vooral als een cosmetisch probleem en negeren de symptomen ervan of proberen de nagel(s) te verbergen. Een verdikte nagel kan wijzen op schimmelnagels.

Een verdikte nagel, in medische termen onychauxis genoemd,  is een aandoening die veel voorkomt bij zowel vinger- als teennagels. Hoewel iedereen er last van kan krijgen, komt het vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Ook genetische aanleg kan de kans op dikke nagels beïnvloeden.

Behalve verdikking kan deze aandoening broze nagels en verkleurde nagels met zich meebrengen. Nagels kunnen minder transparant worden, gaan krullen, en soms afbrokkelen of afbreken als ze langer worden. Naloc is in deze gevallen niet geschikt.

Nail fungus thick toenail

Wat is de oorzaak van verdikte nagels?

 • Een dikke nagel kan zowel een symptoom als een risicofactor voor schimmelnagels zijn. De meeste nagelschimmelinfecties worden veroorzaakt door dermatofyten – parasitaire micro-organismen die op en onder de nagel groeien en zo zorgen voor een verdikte nagel die soms los kan laten. Schimmel floreert in warme, vochtige omgevingen. Schimmelnagels kunnen ook worden veroorzaakt door gist (candida). Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk.
   Lees hier meer over de kenmerken en oorzaken van schimmelnagels
 • Nagelpsoriasis
  Psoriasis is een chronische aandoening die voor rode, schilferende vlekken op de huid zorgt. De ziekte treft vaak ook de nagels: dode huidcellen rond de nagel raken geïrriteerd en zorgen voor een verdikte nagel.
   Lees hier meer over psoriasisnagels
 • Letsel
  Je tenen stoten of verwondingen door sporten met dichte sportschoenen aan kan een dikke nagel veroorzaken. Vaak herstelt de nagel vanzelf. Herhaaldelijk licht letsel, bijvoorbeeld door het dragen van te strakke schoenen, kan ook zorgen voor dikke teennagels.
 • Slechte doorbloeding
  Als de bloedtoevoer naar de vingers en de tenen verslechtert, kan het zijn dat de nagels onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om normaal te groeien. Dit kan verklaren waarom senioren en diabetici, die vaak een minder goede bloedcirculatie hebben, een verhoogde kans op verdikte nagels hebben.

Behandeling van dikke nagels

De behandelingsmogelijkheden hangen af van de oorzaak van de verdikte nagel. Ruimere schoenen en het regelmatig bijwerken van de nagels kan pijnklachten verlichten en ervoor zorgen dat de nagel er beter uitziet. Lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie in vingers en tenen verbeteren. Als de dikke nagel veroorzaakt wordt door schimmel of psoriasis dient ook de onderliggende aandoening behandeld te worden. Negeer deze symptomen niet – hoe eerder je met de behandeling begint, hoe groter de kans op succes.
Milde tot matige nagelschimmel kan behandeld worden met Naloc.
Lees hier meer over de behandeling van schimmelnagels met Naloc


Schimmelnagels bij sporters

Acht van de tien sporters hebben last van een schimmelnagel. Wat zijn de risicofactoren?

Veelgestelde vragen over Naloc

Heb je een vraag over Naloc? Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Naloc: 3-dubbel effect bij de behandeling van schimmelnagels

Naloc doodt de nagelschimmel, vermindert de verkleuring en maakt de nagel weer sterk

Lees meer over Naloc