Schimmelnagels en diabetes

Een derde van alle diabeten heeft last van schimmelnagels.

Het is een veelvoorkomend probleem bij diabeten: schimmelnagels. Een derde van alle diabeten heeft last van schimmelnagels (onychomycose). Daarbij wordt het risico groter met de jaren. Ook mensen met andere ziektes die het immuunsysteem onderdrukken, zoals psoriasis, inflammatoire darmziekten en AIDS hebben een grotere kans op schimmelnagels.

Diabetes en schimmelnagels

Mensen met diabetes kunnen eerder dan gezonde mensen last krijgen van complicaties. Diabeten hebben ook een groter risico op secundaire huidinfecties zoals cellulitis en nagelriemontstekingen. Zij dienen goed te letten op symptomen van schimmelnagels en direct contact op te nemen met de arts als er verkleuringen van de nagel(s) te zien zijn, of als de nagels brozer of juist dikker zijn dan normaal.
>Lees hier meer over broze nagels

Schimmelnagels en diabetes

Verband tussen schimmelnagels en diabetes

Als je diabetes hebt, is de kans groter dat je bloedcirculatie minder goed werkt en dat de zenuwen in je handen en voeten beschadigd zijn. Dat betekent dat je pijn minder goed voelt en meer kans hebt op verwondingen die de teennagels en de huid er omheen kunnen beschadigen. Zelfs sneetjes en andere kleine wondjes kunnen ervoor zorgen dat schimmel de nagel binnendringt, vooral als je immuunsysteem door diabetes al minder sterk is. Wonden als gevolg van de schimmelinfectie kunnen onopgemerkt blijven en kunnen serieuze ontstekingen aan de diabetische voet veroorzaken. Zo kunnen dikke nagels, een symptoom van schimmelnagels, bijvoorbeeld voor druk op het nagelbed zorgen waardoor huidweefsel afsterft. Scherpe, ontstoken nagels kunnen de huid rond de nagel doorboren zodat schimmels en bacteriën kunnen binnendringen.

Zelfonderzoek

Overgewicht, vaak in verband gebracht met diabetes, kan de mogelijkheid je voeten zelf te inspecteren op veranderingen zoals verkleuring, broosheid of het loslaten van de nagel, bemoeilijken. Zelfonderzoek van de voeten kan ook lastiger worden door diabetische oogaandoeningen zoals grijze staar of retinopathie.

Behandeling en preventie van schimmelnagels bij diabetes

Behandeling van schimmelnagels is voor diabeten en niet-diabeten hetzelfde, maar de kans dat de aandoening terugkomt is groter bij diabeten. Voor zowel diabeten en andere risicogroepen zoals ouderen is het volledig genezen van schimmelnagels niet altijd mogelijk, maar behandeling kan wel helpen de aandoening onder controle te houden.
>Lees hier meer over de behandeling van schimmelnagels met Naloc


Naloc: 3-dubbel effect bij de behandeling van schimmelnagels

Naloc doodt de nagelschimmel, normaliseert de nageldikte en vermindert de verkleuring.

Oorzaken en kenmerken van schimmelnagels

Schimmelnagels zijn de meest voorkomende nagelproblemen. Maar hoe worden deze veroorzaakt en hoe herken je een schimmelnagel?

Naloc: 3-dubbel effect bij de behandeling van schimmelnagels

Naloc doodt de nagelschimmel, normaliseert de nageldikte en vermindert de verkleuring

Lees meer over Naloc