Schimmelnagels bij sporters

Acht op de tien sporters hebben last van een schimmelnagel.

Iedereen kan last krijgen van schimmelnagels, maar sporters hebben er over het algemeen meer last van dan niet-sporters. Zwemmers hebben bijvoorbeeld drie keer zo veel risico in vergelijking met de rest van de bevolking. De schimmels die schimmelnagels veroorzaken zijn dol op donkere, vochtige en warme plaatsen, dus zweterige sportschoenen zijn perfecte broedplaatsen. De voeten van sporters lopen ook eerder herhaald letsel op, waardoor de schimmels de nagels kunnen aantasten.

Risicofactoren voor schimmelnagels bij sporters

Er zijn verschillende redenen waarom sporters last kunnen hebben van schimmelnagels.

 • Frequent gebruik van natte, warme ruimtes waar mensen op blote voeten lopen
  Schimmelnagels zijn besmettelijk en de organismen kunnen zich snel verspreiden in ruimtes waar sporters vaak zijn, zoals kleedkamers, sportscholen, zwembaden en gemeenschappelijke doucheruimtes.
 • Langdurig gebruik van warme, vochtige schoenen
  Ook al kunnen zweterige schoenen geen schimmelinfectie veroorzaken, ze kunnen de aandoening wel verergeren omdat dergelijk schoeisel een ideale broedplaats voor schimmelgroei vormt. Als de schoenen eenmaal besmet zijn kunnen ze een nieuwe infectie veroorzaken.
 • Meer kans op voetschimmel
  Zwemmers, hardlopers, voetbalspelers en basketbalspelers lijken extra gevoelig voor voetschimmel, een schimmelinfectie op de huid van de voeten en tussen de tenen. Bij voetschimmel jeukt de huid en er kunnen kloofjes ontstaan. Onbehandelde voetschimmel kan zich eenvoudig verspreiden naar de teennagels en daar onychomycose veroorzaken. Naar schatting heeft een derde van alle mensen met voetschimmel ook last van een nagelschimmelinfectie, oftewel een schimmelnagel.
 • Vaker herhaaldelijk letsel aan tenen en teennagels
  De constante wrijving van de tenen tegen de binnenkant van de schoenen kan ervoor zorgen dat de nagels ontstoken raken en dat zich vloeistof onder de nagel verzamelt. De nagels zijn daardoor vatbaarder voor schimmelinfecties. Na verloop van tijd kunnen de nagels vervormen en loslaten. Strakke schoenen verergeren het probleem.

Preventie en behandeling van schimmelnagels

Ook al komen schimmelnagels veel voor bij sporters, er zijn verschillende mogelijkheden om het risico op een infectie te verkleinen. Houd je teennagels netjes geknipt en was je voeten na iedere training met zeep. Droog je voeten na iedere douchebeurt goed af met een handdoek om infectie te voorkomen en laat ze zo vaak mogelijk aan de lucht drogen. Het droog houden en goed ventileren van je voeten helpt schimmel voorkomen. Ook regelmatig schone sokken en schoenen aantrekken beperkt de kans op infectie. Oude schoenen herbergen soms een enorm aantal schimmelsporen en soms is het beter om intensief gebruikte sportschoenen weg te gooien.

Gebruik in gemeenschappelijke douches en kleedkamers sandalen of slippers om je voeten te beschermen, en loop ook thuis liever niet op blote voeten rond. Vermijd het delen van persoonlijke spullen zoals handdoeken of nagelschaartjes, omdat ze schimmelinfecties over kunnen brengen.

Heb je symptomen van schimmelnagels; negeer ze dan niet. Schimmelnagels kunnen lastig zijn om te genezen, maar de kans op succes is groter als je tijdig begint met de behandeling. Milde tot matige infecties kunnen worden behandeld met een product voor plaatselijke behandeling zoals Naloc.
Lees hier meer over de behandeling van schimmelnagels met Naloc


Psoriasisnagels: oorzaken en kenmerken

Wat is een psoriasisnagel en hoe herken ik deze?

Oorzaken en kenmerken van schimmelnagels

Schimmelnagels zijn de meest voorkomende nagelproblemen. Maar hoe worden deze veroorzaakt en hoe herken je een schimmelnagel?

Naloc: 3-dubbel effect bij de behandeling van schimmelnagels

Naloc doodt de nagelschimmel, normaliseert de nageldikte en vermindert de verkleuring

Lees meer over Naloc