Psoriasisnagels: oorzaken en kenmerken

Wat is een psoriasisnagel en hoe herken ik deze?

Psoriasis kan op verschillende plekken van het lichaam voorkomen. Geschat wordt dat ruim 25 tot 50% van de mensen die last heeft van psoriasis ook problemen met de nagels hebben. De psoriasisnagel verkleurt net als bij een kalknagel, raakt verdikt en kan loskomen van het nagelbed.

Verschil tussen psoriasisnagel en schimmelnagel

Het verschil tussen een psoriasisnagel en een schimmelnagel zijn de kleine putjes, lijkend op oliedruppels, in de nagel. Het verschil is alleen niet altijd even duidelijk. Op basis van een kweek van de nagel kan een (huis)arts of (medisch) pedicure, gespecialiseerd in schimmeldiagnostiek, bepalen wat de oorzaak van het nagelprobleem is.

Oorzaken psoriasisnagels

De oorzaken van nagelpsoriasis zijn niet helemaal duidelijk, maar erfelijkheid, immuunsysteem en omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar het komt vooral voor bij volwassenen. Mensen uit alle etnische lagen van de bevolking kunnen last krijgen van een psoriasisnagel. Evenveel mannen als vrouwen hebben er last van. Nagelpsoriasis is geen infectie en het is niet besmettelijk. Het is een chronische aandoening waarvoor geen genezing bestaat, maar welke wel goed onder controle gehouden kan worden met de juiste behandeling van de nagelpsoriasis.

Symptomen van psoriasisnagels

Symptomen van nagelpsoriasis kunnen bij zowel teen- als vingernagels optreden. Klassieke tekenen zijn putjes in de nagels, het loslaten van de nagel (oncholysis), verkleuring en veranderingen in vorm of dikte. Lijnen en groeven over de breedte van de nagel kunnen verschijnen, of de nagel brokkelt af omdat de onderliggende structuur zwakker wordt. Per persoon verschillen ernst en kenmerken. Het is een aandoening die de neiging heeft te gaan en te komen, soms met heftige verergering van de klachten en soms met lange periodes zonder verschijnselen. Sommige mensen hebben vaak een uitbraak van de verschijnselen, terwijl bij anderen jaren voorbij kunnen gaan zonder dat zij er last van hebben.

Uitlokkingsfactoren voor psoriasisnagels

Er zijn verschillende uitlokkingsfactoren bekend voor psoriasis, maar welke de aandoening tijdelijk verergeren en met welke symptomen kan per persoon verschillen.

 • Stress
  Veel mensen hebben hun eerste aanval van psoriasis tijdens een periode van veel stress en de twee gaan vaak samen, omdat stress ook het gevolg kan zijn van psoriasis. Ontspanningstechnieken, zoals yoga, meditatie, tai chi  of lange wandelingen kunnen de klachten verlichten.
 • Verwondingen
  Psoriasis kan getriggerd worden door verwondingen of beschadigingen van de huid, bijvoorbeeld door vaccinaties, zonnebrand of snijwonden.
 • Geneesmiddelen
  Bepaalde medicijnen voor de behandeling van psychische problemen, malaria, hoge bloeddruk, hartaandoeningen en artritis kunnen mogelijk een uitbarsting van psoriasis uitlokken of de psoriasis verergeren.
 • Infectie
  Het is bekend dat keelontsteking psoriasis bij kinderen kan activeren. Oorpijn, bronchitis, ontstoken amandelen of ontstekingen aan de luchtwegen kunnen de klachten bij psoriasis verergeren.
 • Overig
  Er is een verband gelegd tussen roken en alcoholgebruik en een verhoogd risico op psoriasis.

Door zoveel mogelijk te leren over deze triggers, kun je het risico op een periode met verergerde klachten verminderen. Er bestaat nog geen geneesmiddel voor psoriasis, maar wanneer nagelpsoriasis de kop opsteekt, kan de juiste behandeling van nagelpsoriasis helpen de aandoening te bestrijden.

Behandeling van psoriasisnagels

Schimmelnagels behandelen

Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe groter de kans op genezing.

Schimmelnagels bij sporters

Acht van de tien sporters hebben last van een schimmelnagel. Wat zijn de risicofactoren?

Naloc: 3-dubbel effect bij de behandeling van schimmelnagels

Naloc doodt de nagelschimmel, vermindert de verkleuring en maakt de nagel weer sterk

Lees meer over Naloc