Broze nagels

Broze nagels zijn een veelvoorkomend symptoom van schimmelnagels. Broze nagels zijn ook gevoeliger voor schimmels.

Broze nagels kan iedereen krijgen, maar komt vooral voor bij oudere vrouwen. De medische term voor broze of gespleten nagels is onychorrhexis. Het kan ook als een vorm van nageldystrofie worden beschouwd. Met nageldystrofie wordt een slechte nagelontwikkeling bedoeld dat gewoonlijk veroorzaakt wordt door letsel of een infectie zoals bij schimmelnagels (onychomycose) of nagelpsoriasis. Een droge omgeving, te vaak handen wassen en blootstelling aan bepaalde chemische stoffen kunnen de kans op gespleten nagels verhogen. Leeftijds- en erfelijke factoren kunnen de nagels ook slapper maken en vatbaarder maken voor slijtage.

Symptomen van broze nagels

Veelvoorkomende symptomen van droge en gespleten nagels zijn misvormingen of een schilferende nagelplaat, eventueel met scheuren in de lengte.  Kleine stukjes nagel kunnen afbreken. In sommige gevallen hoopt zich zachte, gele keratine op onder de nagel, waardoor de nagelplaat omhoog komt en los kan raken. Als de nagel er uiteindelijk afvalt, kan het zijn dat de nieuwe nagel niet goed groeit. Hoewel nageldystrofie geen gevaarlijke aandoening is, kunnen nagelafwijkingen pijnlijk en een lelijk gezicht zijn.

Schimmelnagels - broze nagel

Oorzaken van broze nagels:

 • Schimmelnagels (ook wel: kalknagels)
  Schimmels zijn parasitaire micro-organismen die in de nagels kunnen komen via kleine sneetjes of ruimtes tussen de nagel en de huid eronder. Vooral teennagels zijn vatbaar voor onychomycose, omdat schimmels gedijen in een donkere, warme en vochtige omgeving, en schoenen scheppen een ideale omgeving voor de schimmel om in te overleven. Afgezien van het veroorzaken van afbrokkelende en afschilferende nagels, kan nagelschimmel ook verkleurde en verdikte nagels tot gevolg hebben.
  Lees hier meer over schimmelnagels
 • Psoriasis
  Ongeveer de helft van de mensen met psoriasis merken ook dat ze last hebben van veranderingen op hun nagels. Hierbij kunnen onder de nagels verwondingen ontstaan, wat vervormde en gespleten nagels tot gevolg kan hebben. Andere symptomen van nagelpsoriasis zijn putjes in de nagel en losse, broze en/of verkleurde nagels.
  Lees hier meer over psoriasnagels
 • Letsel
  Met je vingers klem komen te zitten of je tenen stoten, kan ervoor zorgen dat bloed zich onder de nagel samenvoegt. Hierdoor kan de nagel broos worden en verkleuren. De nagel kan op een gegeven moment losraken en er volledig afvallen. Als het nagelbed beschadigd is geraakt, kan de nieuwe nagel verkeerd groeien.
 • Andere aandoeningen
  Soms zijn gespleten nagels een teken van een ernstigere aandoening zoals malnutritie, hyperthyreoïdie of andere hormonale stoornissen.

Behandeling van droge en broze nagels

Droge en broze nagels kunnen vermeden worden door niet te lang en te vaak met je handen en/of voeten in water te zitten. Het is ook belangrijk dat je handen en voeten goed afdroogt nadat deze nat zijn geworden. Als je je handen wast, kan je hiervoor het best een milde zeep gebruiken. Was je handen niet te vaak. Daarnaast kan je de nagel beter niet blootstellen aan chemicaliën zoals sterke nagellakremover en is het belangrijk je nagels dagelijks te hydrateren.
Als er sprake is van schimmelnagels of psoriasisnagels is een aanvullende behandeling nodig om van de infectie af te komen. Des te eerder je met de behandeling begint, des te beter het te behandelen is.
Lees hier meer over de behandeling van schimmelnagels


Heb ik een schimmelnagel?

Twijfel je of je een schimmelnagel hebt? Doe de test!

Feiten en weetjes over voeten

Ruim 90% van de mensen met schimmelnagels heeft er meer dan één! Lees verder voor meer voetenweetjes.

Naloc: 3-dubbel effect bij de behandeling van schimmelnagels

Naloc doodt de nagelschimmel, vermindert de verkleuring en maakt de nagel weer sterk

Lees meer over Naloc